Geldzorgen, een taak voor de kerk?

Een groeiend aantal huishoudens heeft financiële problemen. Uit schaamte zoeken veel mensen (te) laat hulp. SchuldHulpMaatje en kerken werken samen om het taboe te doorbreken en mensen te helpen om hun geldzaken weer de baas te worden én te blijven. Doe ook mee! Tijdens de Landelijke Diaconale Dag geeft SchuldHulpMaatje twee keer een webinar over het ‘taboe doorbreken op geldzorgen’.

Webinarronde 1 (13.00 uur – 14.30 uur)
13.00 uur: Filmpje “Doorbreek het taboe op geldzorgen’
13.45-14.30 uur: Online ontmoeting via ZOOM: in gesprek met elkaar

Webinarronde 2 (14.30 uur – 16.00 uur)
14.30-15.15 uur: Filmpje “Doorbreek het taboe op geldzorgen’
15.15-16.00 uur: Online ontmoeting via ZOOM: in gesprek met elkaar

Samenspel Kerken en SchuldHulpMaatje
SchuldHulpMaatje en Kerken hebben samen hart voor mensen en gunnen mensen met geldzorgen een hoopvolle toekomst. We vullen elkaar aan in de goede zorg voor mensen.

Inspirerende verhalen
Diaconaal verantwoordelijke Johan Lammers zet zich diaconaal in in zijn kerk. “De liefde van God wil ik laten zien op de manier waarop ik in het leven sta: Ik probeer als ik kan mensen in mijn omgeving te helpen. Als diaconie zetten we ons daarvoor in. En daarbij is voor mij SchuldHulpmaatje een mooie organisatie om die verbinding met mensen te maken.” Bekijk het filmpje van John.

Bestuurder van stuurgroep SchuldHulpMaatje Parkstad Hub Vossen zet zich in voor armoedebeleid. “Ik luister nog steeds naar het verhaal dat achter de mensen zit. Ik vind het onze diaconale taak om als kerk en mensen betrokken te zijn: luister naar de levensverhalen van mensen en leef met elkaar mee, zodat we naast elkaar blijven staan. Bekijk het filmpje van Hub.

Lees meer verhalen >>>

Praktisch aan de slag?
We geven u een aantal opties uit de mogelijkheden van alle materialen.

1. Speel het spel Taboedoorbrekers
Bestel het spel Taboedoorbrekers om te spelen in uw diaconie.Het spel Taboedoorbrekers bestaat uit 40 vragen, stellingen en uitspraken voor een goed gesprek over geld en schulden, eenzaamheid en hulp, werk en perspectief. Des te meer mensen erover praten, des te eerder het taboe wordt doorbroken.

2. Deel signaalkaartjes uit in uw kerk
Het Signaalkaartje is een handig middel om te gebruiken voor als u in gesprek raakt met mensen in geldzorgen. Op het kaartje staan de meeste belangrijke tips om u op weg te helpen.

3. Download praktische gesprekstips
Een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding of verlies van baan kan zowel een oorzaak als een gevolg van geldzorgen zijn. Belangrijk om dat gesprek dan ook met elkaar te voeren. Maar hoe ga je nu dat gesprek op een laagdrempelige en respectvolle manier aan? Ga naar Gesprekstips.

4. Werk samen met SchuldHulpMaatje in uw eigen burgerlijke gemeente
Op de pagina ‘locaties‘ van Schuldhulpmaatje.nl vindt u een overzicht van alle locaties waar SchuldHulpMaatje is gevestigd.

5. Start een SchuldHulpMaatje-locatie
Is er nog geen SchuldHulpMaatje-locatie in uw gemeente? Start samen met twee andere lokale kerken een SchuldHulpMaatje-locatie. Neem contact op met het Landelijk Servicepunt van SchuldHulpMaatje en we gaan samen met u aan de slag: info@schuldhulpmaatje.nl.